[Prețuri urcă și tot restul cade] Dmitry Orlov și peak oil

Dmitry Orlov a scris acum ceva vreme un eseu despre colapsul SUA, asemănându-l cu cel al URSS. După ce am citit eseul ăsta lung dar prietenos, Orlov mi-a câștigat încrederea ca fiind unul dintre puținii cu mintea destul de ascuțită încât să taie prin ceața-ce-suge-creiere-întregi, cunoscută drept mass-media.

Iranienii sunt înlocuitorul lui Alan Greenspan, care spunea ceva și hop piața răspundea; acum iranienii spun ceva și piața răspunde.

Michael Ruppert: Nu știu dacă ești de acord, dar cred că puterea se mută dinspre Vest spre Est.

Dmitry Orlov: Cred că puterea se evaporă, nu prea se mută nicăieri pentru că nimănui nu-i iese socoteala… SUA primește lovituri din toate părțile. Nu vor mai exista afaceri externe în cazul lor, ci doar reacții la crize.

Am vorbit cu niște sirieni, care mi-au spus că au prieteni în Damasc, și că nu se întâmplă nimic acolo. Problema e doar într-o parte a țării unde guvernul și-a pierdut autoritatea. La televizor e teatru. Rusia și China și-au ridicat vocile când se întâmpla în Libia, dar n-au rezolvat mare lucru.

Britanicii au lăsat sânge ieșind din Afghanistan când l-au pierdut. Este locul unde imperiile se duc să moară. Afghanistan-ul este centrul Eurasiei. E greu de înțeles ce le atrage către locul ăsta imposibil de atacat, chiar și cu toată tehnologia modernă.

Apropo de FED în America și FMI, care pompează lichiditate în economii sperând ca așa vor rezolva totul: „colapsul funcționează cam așa: oportunitățile de a cheltui banii pe lucruri folositoare scade; la un moment dat banii devin mai puțin folositori decât lucrurile, manipularea banilor nu va mai avea efecte. (..) Nu vreau să prezic o panică, deci voi lăsa lucrurile să se desfășoare. E o întrebare mare pentru mine: unde se duce bogăția să moară?”

Cover of Reinventing Collapse

Cover of Reinventing Collapse (Photo credit: Wikipedia)

Ce ziceai?