Exploatarea gazelor de șist (fracking) în România

fotografie găsită pe Facebook

România face și ea ce poate în numele auto-distrugerii globale. Ce fel de oameni sunt cei care dau drumul la astfel de proiecte? O nu știu… mici, traumatizați din copilărie, care ar storcoși pisici și iepurași, cu un nivel al conștiinței care l-ar face și pe un drac să-i fie rușine? N-am auzit să fi fost vreo dezbatere publică pe tema asta. Tare nu?

bunoiu.ro:

(…) Unde-i „buba”?
Pana aici totul suna legal, bine intentionat, profesional. Avem o „strategie energetica”, companii interesate, locuri de munca, poate scapam si de dependenta fata de rusi (desi putina lume stie ca, momentan, noi importam abia 20% din necesarul de gaz de la ei). Problema nu este legata de „noi nu ne vindem tara”, nu sunt eu cel mai in masura sa judece cu dreapta masura aceste actiuni. „Buba” este reprezentata de metoda de exploatare a acestor gaze, asa zisa „fractionare hidraulica” sau „fracking”, o metoda despre care se spune ca ar fi un adevarat dezastru ecologic.

Aceste gaze, dupa cum am mai spus, sunt „prinse” in sisturile aflate la mare adancime. Eliberarea lor presupune tehnologii moderne si agresive cu mediu inconjurator. Practic, tehnologia consta in forarea la mari adancimi si pomparea in aceste foraje a milioane de litri de apa sub presiune in combinatie cu alte substante chimice care dizolva rocile, produc „fracturi” pentru a elibera gazele care vor fi conduse si apoi captate spre suprafata. Gazele de sist nu se afla localizate in pungi de gaz, precum gazele „traditionale” ci trebuie exploatate pe „orizontala”, pe directia straturilor de roci in care se afla. Fracturile produse de substantele injectate sunt mentinute deschise prin introducerea de nisipuri si alte amestecuri speciale necesare pentru ca gazele sa poata circula liber si sa fie colectate. Acest lucru va conduce la producerea de mici cutremure.

Zona Barladului, aflata in apropierea celebrei zone seismice Vrancea) va resimti din plin aceste miscari tectonice. Aceste date sunt confirmate de Agenția pentru Protecția Mediului, Armata Statelor Unite și Institutul de Studii Geologice al SUA, americanii fiind promotorii cei mai avansati ai acestei tehnologii si deci cunoscatorii cei mai in masura sa se pronunte. Un alt pericol este reprezentat de imposibilitatea de a controla fracturile produse. Astfel, substantele injectate, amestecurile introduse in adancime pot atinge rezervele de apa si pot infesta panza freatica sau pot elibera substante periculoase din subsol in campul acvifer. Despre substantele folosite in exploatare se spune ca ar contine elemente radioactive (gen radium 233) sau benzine cu efect devastator asupra sanatatii oamenilor: arsuri de piele, ale cailor respiratorii, caderea parului, etc. Aceste efecte nu le-am gasit confirmate insa si nu cred ca pot fi confirmate decat prin analizarea substantelor respective.

Semnează petiția.

Află mai multe.

Ce ziceai?