BitCoin – moneda descentralizată [Am BitCoin-ul meu, sunt pionieeeer!]

Edit 29 iunie 2012: În 2013 apare card-ul bitcoin.

BitCoin este moneda care ar putea schimba totul- dacă știi ce a dus la criza financiară mondială (sugerez filmul Inside Job narat de Matt Damon) atunci știi de ce zic asta.

Nobody gets me Bitcoins!

Nobody gets me Bitcoins! (Photo credit: zcopley)

Nu banul e ochiul diavolului, problema stă cu oamenii care abuzează de putere pentru a face bani, sau de bani pentru a câștiga putere… Mare parte din oamenii ăștia fac parte din psihopatimea bancară- fără remușcări sau empatie își vor vedea de propriul interes și de bonusurile care ajung la miliarde de dolari, fără să le pese că majoritatea lumii o duce prost, iar singurul motiv pentru care o duc prost este că au fost manipulați în a crede că doresc lucruri pe care de fapt nu le voiau și nu și le puteau permite.

Cu siguranță criza a fost concepută de ei, iar noi, cetățenii de rând, am ajutat s-o ducem la bun sfârșit.

Statul nu te va ajuta, guvernul nu va estompa criza (de fapt, ar trebui să lase piața să cadă naibii odată ca să ne putem ridica din cenușă), pentru că guvernul național nu are niciun cuvânt de spus când capitalul a devenit transnațional și câteva bănci pot opri sau dezlănțui fluviul capitalului într-o clipită.

Și atunci ce faci? 

BitCoin este o monedă virtuală. „Portofelul” îți va sta pe computer sau pe mobil. Deocamdată oamenii folosesc BTC mai mult pentru a dona unor site-uri, pentru servicii precum VPN, sau alte produse din domeniul digital. Dar există potențial. De exemplu, un “eBay”, la început: BitMit. Cum poți să faci sau să accepți BitCoin? Cel mai sigur: contra unui serviciu sau al unui produs (de exemplu, ai un blog și accepți donații în bitcoin- soluții, în engleză), iarăși poți să „minezi” BTC, iar numărul comercianților care acceptă BitCoin este în creștere (sursă) datorită platformei osCommerce.

Resurse de bază:
Bitcoin este o monedă digitală creată în 2009 de Satoshi Nakamoto. Numele Bitcoin se referă de asemenea și la programul cu sursa deschisa pentru folosirea acestor monede, cât și la rețeaua peer-to-peer (de la egal la egal) pe care acesta o formează. Spre deosebire de majoritatea monedelor, bitcoin nu se bazează pe încrederea într-un emitor central. Bitcoin folosește o bază de date distribuită peste noduri ale unei rețele de la egal la egal (peer-to-peer) pentru a inventaria tranzacțiile și se folosește de criptografie pentru a furniza funcții de bază pentru securitate cum ar fi asigurarea că bitcoinii nu pot fi cheltuiți decât de cel care îi deține și decât o singură dată.

Consider că sistemul bancar actual nu mai face față nevoilor clienților. Avem nevoie ca operațiunile să fie sigure, rapide și ieftine – primim în schimb un sistem lent, birocratic, scump și care nu-și respectă clienții. Am scris despre nemulțumirile mele cu băncile pe blog-ul personal, iar de curând m-am lovit de alte probleme, atunci când am încercat să obțin informații despre SEPA.

Am descoperit însă, acum câteva săptămâni, proiectul Bitcoin. Fără să reiau aici toată prezentarea Bitcoin, voi menționa doar aspectele importante pentru o afacere mică.

Despre Bitcoin, o monedă virtuală

Resurse în engleză

FAQ

Forum: BitCoin Talk – articole pentru noobs

We Use Coins

Mt. Gox

Link-uri– toate de care ai nevoie vreodată: articole, clipuri, platforme pentru comercianți, etc.

BitCoin pe Android

Ce ziceai?